Az ágyas pálinkákról bővebben

Számos különböző gyümölcsből, illetve egyéb hozzávalóból készült pálinkával találkozhatunk az üzletek és a bárok polcain, illetve a pálinka webáruházakban. Ezek az italok jól elkülöníthetően kategorizálhatóak, és ezek közül is igen előkelő helyen szerepelnek az ágyas pálinkák a pálinkakedvelők körében. A különböző ágyas pálinkáknak az a különlegessége, hogy olyan gyümölcsökkel együtt érlelik a kész nedűt, amilyen gyümölcsből az készült, ezzel egy plusz karaktert adva a pálinkának. Ezek lehetnek aszalt, illetve friss gyümölcsök is persze. Az ágyas pálinkák zamata kicsit eltér az átlagos gyümölcspálinkáktól, hiszen sokkal intenzívebben van jelen a gyümölcsök zamata. Persze ezeket is hűtés nélkül, szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani, hogy minden ízt megfelelően érezzünk. Ha szeretne kiváló minőségű ágyas pálinkák hatalmas kínálatából vásárolni, akkor a legjobb helyen jár! Ha kérdései merülnének fel ágyas pálinkáinkkal kapcsolatban, akkor keressen fel minket elérhetőségeinken! 

Ágyas Pálinka

Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcságyas pálinkának nevezhető. 100 liter gyümölcságyon érlelt pálinkához vagy ágyas pálinkához legalább 10 kg érett („nyári ágyas pálinka”) vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt („téli ágyas pálinka”) kell felhasználni. A palack címkéjén a pálinka nettó mennyiségét kell feltüntetni. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell.Az ágyas pálinka mindenféle színárnyalatban előfordulhat a kristálytisztától a dióbarnáig. Íze többnyire édeskés. Az ágyas szó onnan ered, hogy a rendszerint nagy fenekű üveg alján található az ágy (ezt több helyen ágyásnak nevezik), amely többféle lehet aszerint, hogy milyen összetevőket tartalmaz. Ágyas pálinkának tehát a nyers vagy aszalt gyümölcsre a saját érlelése után rátöltött, azonos gyümölcsből készült pálinka minősíthető.