Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg finom őrlésű tönkölyliszt
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 5 dl tej
  • 4-5 dl szódavíz
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 dl olaj

A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, a tojásokat, az olajat, és először kevés tejjel elkezdjük összekeverni, míg galuskatészta állagúvá válik. Majd apránként adogatva a tejet és a szódavizet folyamatosan kevergetve, sima palacsinta tésztává keverjük. Mikor ezzel készen vagyunk, a tésztát fél órát pihentetjük. Addig elkészítjük az alma tölteléket.

A töltelékhez:

6 db közepes alma

  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 0,5 dl almapálinka (Alma Pálinka)

Az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, és kisebb szeletekre vágjuk. A vajon megpároljuk, közben hozzáadjuk a megmosott mazsolát, cukrot és a pálinkát. Mikor az alma megpárolódott hozzáadjuk a fahéjat és jól összekeverjük. A tésztát a pihentetés után, pici olajjal kikent palacsinta sütőben egymás után kisütjük.

A karamellhez:

  • 5 evőkanál cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl tej

A cukrot megkaramellizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat és jól egyneművé keverve, hozzáadjuk a tejet és addig forraljuk, míg teljesen sima lesz. Tálaláshoz, kissé felmelegítjük, míg újra folyóssá válik. A palacsintákra szórunk egy kanálnyi darált diót, ráteszünk egy kanálnyi párolt almát, elsimítjuk és négybe hajtva a tányérra tesszük, megszórjuk egy kevés porcukorral és megcsorgatjuk ízlés szerint a karamellel.