Birs pálinka. A birsalma hamisítatlan őszi gyümölcs, a belőle készült birs pálinka pedig igazi különlegességnek számít a pálinka kedvelőinek körében. Gyakran felmerül a kérdés: birsalma vagy birskörte? A válasz meglepő: ugyanarról a gyümölcsről beszélünk. Hogy éppen birsalmának vagy körtének tituláljuk-e, az csupán a gyümölcs alakjától függ. A birs pálinka készítés szempontjából a legértékesebb és egyben a legkörülményesebb feldolgozást igénylő gyümölcsök egyike közé sorolható. Úgy mint az összes gyümölcsünk esetében, a birsnél is kizárólag teljesen érett, nem kukacos, egészséges gyümölcsök kerülhetnek a cefrébe. A birs pálinka alapanyagának feldolgozásáról azt lehet tudni, hogy ledarálás után olyan lesz, mint egy hordó homok, éppen ezért a birscefre rengeteg víz hozzáadását igényli.
A birsalma az egyik legnehezebben feldolgozható gyümölcs magas szárazanyag(pektin)-tartalma és szöszössége miatt. A birs pálinka viszont erőteljes, parfümös illatú, amelyben a szegfűszeg és a citrusos benyomások váltják egymást. A birsalma az a gyümölcs, amit magában nem fogyasztunk, de ha a polcra tesszük, illatával betölti az egész szobát. A birskörtére jellemző friss, élénk illatú és zamatú, prémium minőségű a birs pálinka. Erőteljes citrusos, fűszeres jellegű ital, ínyenceknek ajánljuk.