Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 4 db közepes körte, ha lehet puha, érett
  • 3 db tojás
  • 10 dkg kevésbé intenzív ízű sajt
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 cl vilmoskörte pálinka (Vilmoskörte Pálinka)
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat, vagy 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1-2 db babapiskóta lereszelve, ez az édes morzsa (ha tehetjük, vegyünk teljes kiőrlésű lisztből készültet)
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A szuflé formákat kikenjük vajjal, majd kiszórjuk édes morzsával. A körtéket meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, felszeleteljük vékonyan. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliával és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, hozzáadjuk a körte pálinkát, beleszitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a reszelt sajtot és hozzáadjuk a tejszínt, majd a vékonyan felszeletelt körtét. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Elosztjuk a kivajazott, kiszórt szuflé formákba, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz sütőnél 190°C) kb. 35-40 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk, nehogy összeessen a felfújtunk. Ahhoz, hogy megfelelően tudjon növekedni a felfújt, egyenletes, közepes hőre van szükség, tehát ha a sütőajtót nyitogatjuk, azzal azt érhetjük el, hogy a hirtelen beáramló hideg levegőtől egyszerűen összeesik. Ugyan ez igaz a piskóta tészta sütésére is.

Nagyon finom magában is, de kínálhatunk hozzá vanília sodót is.