Hozzávalók 4 személyre:                                          

  • 4 db nagyobb alma
  • 0,5 dl alma pálinka (alma pálinka)
  • 2 bő evőkanál méz
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 1-2 darabka fahéj

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk egy erre alkalmas célszerszámmal, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. A pálinkát összekeverjük a mézzel, a szegfűszeggel, a fahéjjal. Ezzel a “páccal” kenjük meg az almaszeleteket és hagyjuk így pihenni, többször forgassuk át, hogy mindenhol érje.

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 tojás
  • 175 ml tej
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olaj + a sütéshez
  • A tetejére a karamellhez:
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dkg vaj
  • 0,5 dl tej

A cukrot megkaramellizáljuk, hozzáadunk egy kevés vajat, majd felöntjük a tejjel és simára forraljuk. mikor kész, picit hagyjuk hűlni és az elkészült desszertre csurgatjuk. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd apránként, hozzászitáljuk a lisztet és felváltva adagolva a tejjel, simára keverjük. 15-20 percig pihentetjük. Miután eleget pihent a massza, a tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatos mozdulatokkal, egyenletesen hozzákeverjük a masszához. Egy serpenyőben ujjnyi magasan, olajat hevítünk és a pácból kivett, lecsepegtetett almákat belemártjuk és közepes lángon, aranyszínűre sütjük mindkét felüket. Miután az almaszeletek megsültek, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat.

Hozzávalók a vaníliás, habos grízpudinghoz:

  • 1 l tej
  • 10 dkg búzadara
  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília sűrítmény vagy egy vanília rúd kikapart belseje.
  • 1 csipet só

Egy lábast kiöblítünk hideg vízzel, majd beleöntjük a tejet és hozzákeverjük a búzadarát, egy csipet sóval. Hideg tejben sokkal könnyebb csomómentesen elkeverni a búzadarát. Sűrűre főzzük és lehúzzuk a tűzről addig, míg a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig felverjük. Visszatesszük a tűzre takarék lángon, hozzákeverjük a cukros masszát egyenletesen és gyakori kevergetés mellett, egy-két percig főzzük, míg besűrűsödik. Közben, a tojásfehérjét felverjük és ezt is óvatosan hozzákeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot. Miután elkészült, langyosra hűtve tálaljuk a bundázott almaszeletekkel. A tetejére karamellt csorgatunk.